Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2023

 

festival ntokimanter 23

 

Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε την επιστροφή των περιφερειακών προβολών του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου και η Κινηματογραφική Ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης παρουσιάζουν επιλεγμένες ταινίες από το φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ.

Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στον Κοινωνικό Χώρο των Ιδρυμάτων Α. και Μ. Καλοκαιρινού το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Μαΐου στις 18:00.

Η είσοδος είναι ελεύθερη, με προαιρετική συνεισφορά τροφίμων για το Κοινωνικό Παντοπωλείο των Ιδρυμάτων Α. και Μ. Καλοκαιρινού.


Η δράση των περιφερειακών προβολών του 25ου ΦΝΘ με τίτλο ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΤΑΞΙΔΙ, καθιστά διαθέσιμο ένα σημαντικό μέρος του ελληνικού προγράμματος. Ενισχύει έτσι την πολιτιστική αποκέντρωση και μεταφέρει κλίμα αυτής της κινηματογραφικής γιορτής στις αίθουσες και τους πολιτιστικούς χώρους συγκεκριμένων πόλεων, σε συνεργασία με τους τοπικούς πολιτιστικούς φορείς.


Αναλυτικό πρόγραμμα προβολών:


Σάββατο 13 Μαΐου, 18:00

«Μια Φωνή μέσα στη νύχτα» των Χρήστου Τόλη, Όλγας Λασκαράτου και Άρη Λυχναρά. 
Ένα φιλμ για το ραδιόφωνο του σήμερα. Ούτε ελεγεία, ούτε ευχολόγιο. Μια αναλυτική ματιά στο πως η επικράτηση του μοντέλου του playlist άλλαξε ριζικά τον χαρακτήρα του μέσου και μαζί με αυτόν τον ρόλο του ραδιοφωνικού παραγωγού και την σχέση του με τους ακροατές. Μιλούν για το θέμα προσωπικότητες από όλο το φάσμα της ελληνικής μουσικής.
(Διάρκεια 111΄)

Δείτε εδώ το trailer της ταινίας.


10' Διάλειμμα


«Ακολουθώντας τα Ίχνη του Εφήμερου» της Ειρήνης Χατζηκυριακίδου.
Ένα ταξίδι στη δημιουργία του θεατρικού κοστουμιού από τη σύλληψη της ιδέας στο μυαλό του ενδυματολόγου μέχρι την τελική κατασκευή από το χέρι της μοδίστρας. Η ταινία παρακολουθεί το στήσιμο της έκθεσης «Ίχνη του εφήμερου» που επιμελήθηκε για το Κ.Θ.Β.Ε η Ιουλία Σταυρίδου. Μια ταινία μαθητών της αφιερωμένη σ' αυτήν.
(Διάρκεια 22΄)


«Mega Stories: Ιστορίες Έμφυλης Ταυτότητας» του Κωνσταντή Φραγκόπουλου.
Το MEGA STORIES παρουσιάζει τις ιστορίες non binary ατόμων, ατόμων δηλαδή που η έμφυλη ταυτότητά τους βρίσκεται έξω από το δυαδικό φύλο. Εκείνων που αγκάλιασαν και εξέφρασαν με περίσσιο θάρρος το βίωμα του φύλου τους διεκδικώντας την ελεύθερη έκφρασή του.
(Διάρκεια 50΄)

Δείτε εδώ το trailer της ταινίας.


Κυριακή 14 Μαΐου, 18:00
«Η μητέρα του σταθμού» της Κωστούλας Τωμαδάκη. 
Το ντοκιμαντέρ «Η μητέρα του σταθμού» ακολουθεί την ζωή όλων εκείνων των γυναικών που από τη δεκαετία του '60 έως το 1973 μετανάστευσαν στη Γερμανία. Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος έριξε την σκιά του, όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή αλλά και στην Ελληνική ιστορία. Για την Ελλάδα σήμαινε την μεγάλη έξοδο από τα χωριά στην ξενιτιά.
(Διάρκεια 79΄)

Δείτε εδώ το trailer της ταινίας.


10' Διάλειμμα


«Φύλα Καπνού» των Στάθη Γαλαζούλα και Ελισάβετ Καβαλαράκη. 
Γυναίκες καπνεργάτριες, προσφύγισσες δεύτερης γενιάς ανατρέχουν στις εργατικές τους μνήμες απο τις καπναποθήκες του Αγρινίου. Παράλληλα, η καπνεργάτρια Παρθένα Δεσποινίδου επισκέπτεται την εμβληματική καπναποθήκη Παπαστράτου προσπαθώντας να ανασυστήσει τον χώρο που κάποτε ήταν ένα από τα σημαντικότερα κέντρα καπνοπαραγωγής του 20ου αιώνα.
(Διάρκεια 39΄)

Δείτε εδώ το trailer της ταινίας.


«Πένθος - Αυτοί Που Μένουν» των Μυρτώ Πατσαλίδου και Μαρία Λούκα. 
Μια καθίζηση στον κόσμο του πένθους μέσα από τρεις ιστορίες που συγκλόνισαν την ελληνική κοινωνία: Τις δολοφονίες του Shahzad Luqman, του Παύλου Φύσσα και του Ζακ Κωστόπουλου. Οι οικογένειες των θυμάτων συνομιλούν με τις απουσίες τους, υπερασπίζονται τη μνήμη των νεκρών, μετασχηματίζουν την οδύνη τους σε αγώνα για δικαιοσύνη.
(Διάρκεια 70΄)

Δείτε εδώ το trailer της ταινίας.

 

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newlsetter της λέσχης