20 χρόνια Σπιρτόκουτο με τον Γιάννη Οικονομίδη

 

 spirtokouto poster

 

Η ΝΕ.Κ.Λ.Η. γιορτάζει μαζί με τον Γιάννη Οικονομίδη τα 20 χρόνια από την πρώτη προβολή του Σπιρτόκουτου, την Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου στο κινηματοθέατρο Αστόρια στις 20:30.

Για εμάς είναι διπλή η γιορτή, αφού είναι ο πρώτος καλεσμένος μετά την post COVID-19 επάνοδο της Λέσχης, όπως ήταν και το 2007, τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της.

Το Σπιρτόκουτο του 2002, που σε μία περίοδο ευφορίας για την ελληνική κοινωνία, έστρεψε τον Νεοέλληνα του 20ου αιώνα στον καθρέφτη, δίνει αφορμή για απολογισμό στο παρόν των πολλαπλών κρίσεων που αντιμετωπίζουμε ατομικά και ως σύνολο.

Με το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του, ο Οικονομίδης δημιούργησε νέους ριζοσπαστικούς δρόμους για το Ελληνικό Σινεμά, καθώς το καινοτόμο ύφος του λιτού, ωμού και βίαιου ρεαλισμού ακολουθείται από πολλούς νεότερους κινηματογραφιστές αρκετά συχνά πλέον.

Σε αυτήν την επετειακή προβολή, το κοινό θα έχει την ευκαιρία μετά την προβολή να συζητήσει την ταινία με τον δημιουργό της, με την ωριμότερη πλέον ματιά των δύο δεκαετιών που πέρασαν.

Η ΝεΚΛΗ ευχαριστεί θερμά το ξενοδοχείο ATRION/ATRION HOTEL, χορηγό φιλοξενίας της εκδήλωσης. 

Λίγα λόγια για την ταινία:

ΣΠΙΡΤΟΚΟΥΤΟ

(2002, 82΄)

Σκην: Γιάννης Οικονομίδης

Πρωτ: Ερρίκος Λίτσης, Ελένη Κοκκίδου, Κώστας Ξυκομήνος, Αγγελική Παπούλια, Βασίλης Μιχαηλίδης

Το θρυλικό Σπιρτόκουτο κλείνει φέτος είκοσι χρόνια από την πρώτη του προβολή. Είναι όμως τόσο επίκαιρο και εύστοχο που μοιάζει σαν να γυρίστηκε χθες. Σε ένα διαμέρισμα του Κορυδαλλού που “φλέγεται” από τον καύσωνα ο 50άρης Δημήτρης προσπαθεί να επιβάλλει τις πατριαρχικές του απόψεις επί παντός επιστητού στα μέλη της οικογένειας του. Αυτό που ακολουθεί είναι ένα απίστευτα βίαιο λεκτικό ξέσπασμα όλων των εμπλεκόμενων μεταξύ τους.

 

Κάνοντας το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του με το Σπιρτόκουτο, ο Οικονομίδης δημιούργησε νέους ριζοσπαστικούς δρόμους για το Ελληνικό Σινεμά, καθώς το καινοτόμο ύφος του λιτού, ωμού και βίαιου ρεαλισμού ακολουθείται από πολλούς νεότερους κινηματογραφιστές αρκετά συχνά πλέον. Σε αυτήν την επετειακή προβολή θα έχουμε μαζί μας τον δημιουργό της ταινίας Γιάννη Οικονομίδη για να παρακολουθήσει και να συζητήσει μαζί μας με την ωριμότερη ματιά των δύο δεκαετιών που πέρασαν.

Βρείτε το trailer της ταινίας εδώ. 


 

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newlsetter της λέσχης